VOORVERSTERKER 22AH572 LAB SERIES
-
De complete Philips Lab-reeks met van onder naar boven: de eindversterker 22AH578, de voorversterker 22AH572, de tuner 22AH673 en de cassette-decki N5741 gestapeld in een impossante hifi-tower.
PHILIPS Lab Series VOORVERSTERKER 22AH572
Technische data:
- Eerste productiejaar: 1979
- Frequentiebereik: 5 - 200.000 Hz
- Harmonische vervorming: 0,002%
- Kanaalscheiding: 58/60 dB (1kHz)
- Lineaire hoog- en laagregeling
- Afmetingen: 117 x 470 x 280 mm.
22AH572 - Professionele Hifi stuurversterker. Frequentiegebied 10 - 45.000 Hz. Harmonische- en intermodulatievervorming beide kleiner dan 0,01%. Signaal-ruisverhouding > 90dB.
Hifi stuurversterker met uitzonderlijk lage vervorming binnen een extreem groot frequentiegebied.
Phono 1, Phono 2, auxiliary, tuner en tape 10 - 45.000 Hz -1dB.
Signaal-ruisverhouding Phono 1 en 2: 75dB bij 1,5mV input, auxilary, tunber en tape: 90dB.
Overspraakdemping beter dan -55dB bij 1kHz.
Instelbare ingangsgevoeligheid voor platenspeler.
Inschakelbare fysiologie (loudness). Ruis- en rumblefilters. Tone-defeat toets, waarmee bij inschakeling een volkomen vlakke frequentiekarakteristiek wordt weergegeven binnen de door de technische specificaties aangegeven grenzen, onafhankelijk dus van de stand van de toonregeling.
Toets voor audio-mute voor verlaging van het ingestelde volumeniveau van 20dB. De recorder-keuzeschakelaar gecombineerd met de monitor-tiptoets maakt opnemen, overspelen en weergeven van twee aangesloten spoelen- of cassetterecorders mogelijk met meeluistermogelijkheid (monitoring) voor geluidsbron of de reeds gemaakte opname.
Een schakelaar maakt vijf mono/stereo luisterposities mogelijk (links, rechts, links + rechts (mono), stereo en stereo reverse). Stappenregelaars (step-detend) voor volume, lage en hoge tonen. Balansregelaar met middendstop. Verlicht paneel voor indicatie van de ingeschakelde functies.
Tiptoetsen met LED indicatoren voor eenvoudige en gemakkelijke bediening. Aansluitingen voor tuner, twee platenspelers, twee recorders, hulpingang (auxilary), hoofdtelefoon en tape B met voorkeurschakeling. Geheel metalen kast met geschuurd, zwaar metalen front. De stuurversterker is in techinsche specificaties, uitvoering en afmetingen geheel afgestemd op de tuner 22AH673 en de eindversterker 22AH578.
Achtergrond:
De enige voorversterker uit de begeerde Amerikaanse Philips Hifi Laboratories, die in Nederland ook op de markt verscheen, is deze "572". In combinatie met zijn tuner "673" en - optioneel - zijn bijhorende eindversterker "578" vormt hij een bijzonder hoogwaardige set.
De "572" is een uitgebreide voorversterker met tiptoetsbediening en ALPS potmeters van professionele kwaliteit. Een uniek verlicht schema op het voorpaneel geeft exact de weg van het audiosignaal aan, van bron tot uitgang naar de eindversterker. De tweevoudige toonregeling (bass & treble) kan worden omzeild door de bypassfunctie te gebruiken. Dit verkort de signaalweg.
De voorversterker "572" is voorzien van een hoog en laag onderdrukkingsfilters, die eveneens met tiptoetsen bediend worden en met een mutefunctie om het uitgangssignaal met 20 dB te reduceren.
Hij heeft diverse mogelijkheden om kanalen te verwisselen of mono weer te geven door alleen het linker of rechterkanaal naar beide uitgangen te sturen.
Luisterervaring:
De 572 wordt aangeprezen als een professionele voorversterker en ik ben ervan overtuigd dat deze titel terecht is. De "572" is pure topklasse!
Het complete frequentiebeeld wordt neutraal weergegeven en de dynamiek is fenomenaal. Een andere bezitter van een "572" schreef: "Ik heb al mijn MFB's al in combinatie met de 572 gebruikt, en ik heb nog geen enkele keer iets in de toonregeling moeten aanpassen."
Een minpunt van de "572" vind ik de trapsgewijze volumeregeling, waarbij het gewenste volume wel eens net tussen twee "klikjes" in ligt. Gelukkig kan je ter compensatie de -20dB mutefunctie gebruiken, zodat het lagere volume een stuk preciezer te regelen is.
Optisch:
de "572" is een buitengewoon volledig en imposant toestel, zeker als hij geïntegreerd is in een volledige "LAB"-opstelling. Geheid de mooiste Hifi-design uit de seventies, een 'masterpiece'!
De "LAB"-serie werd ook als black-line geproduceerd.
Achtergrond: close-up van één van mijn Lab-installaties.
Meer foto's van de 3 "LAB"-sets vind je via 'BIBLIOTHEEK' in de map "FOTOALBUM".
Lab set met 2 x 22AH578 + tapedeck PIONEER RT 707 + JVC 5.1 surround
.