22GL565 (HIER NU 1 PAAR TE KOOP) contact: eddy.verheyen4@telenet.be
-
Tweeweg "boekenplank" luidsprekerbox 22GL565
Technische data:
Belastbaarheid: 20 watt
Impedantie:
4 ohm (en geen 8 ohm zoals vermeld op sommige sites)
In mijn opstelling zijn 2 extra parallelle weerstanden van 4 Ohm in serie geschakeld
met de box om de oorspronkelijke weerstand te verhogen van 4 naar 8 Ohm.
Frequentiebereik: 55 Hz - 18 000 Hz
Scheidingsfilter: 800 Hz
Luidsprekerunits en hun plaatsing:
De lage tonenspeaker: AD3506SM is voorop de baffle geplaatst.
Mid/ hoge tonenspeaker: AD3703S 7 Inch. Deze dubbelconus driver werd oorspronkelijk achteraan de baffle geplaatst vermoed ik. Dit is af te leiden van de resten isoleerstrip die op de voorkant van deze speaker kleven (zie backgroundfoto). Ook het ontbreken van de 'hoekrondellen' onder de bevestigingsschroeven op deze driver geeft een aanwijzing hiervoor. Een vorige eigenaar heeft deze modificatie doorgevoerd om een mij onbekende reden.
Inhoud: 7 Liter
Gewicht: 4 Kg
Afmetingen: 173 x 300 x 218mm
Catalogusprijs in 1967: 149,- Gulden
Productiejaren: 1967-1968 Afneembaar frontpaneel gehecht met 4 velcrostrips
Luisterervaring:
Met zijn kleine afmetingen van de 22GL565 is 't een luidsprekerbox (uit medio '60) met een nadruk op de middentonen. Dit is het gevolg van de twee aanwezige units die elkaar royaal overlappen in het middengebied. De hoge tonen zijn aanwezig zonder een te scherpe afwerking. Het klein maar erg degelijk woofertje doet zijn uiterste best om binnen zijn mogelijkheden een bijdrage te leveren. Deze "boekenkast"-boxjes leveren een duidelijk aanwezig geluidsprofiel met het typisch Philips-gekleurde 'presence-effect' uit die tijd. Het algemeen geluidsbeeld is kamervullend, clean en heel aangenaam om te beluisteren.
Aangesloten op één van m'n surround 5.1 systemen van JVC worden deze luidsprekers als L+R frontaalspeakers in het laag geassisteerd door een subwoofer van JVC.
Door deze combinatie komt een muziekstuk zelfs verbazend goed tot zijn recht.
Ik heb rondelletjes (dikte +- 1 mm) tussen het frontpaneel en de woofers aangebracht om een kleine luchtspleet te creëren. De kleine binnenruimte van de kasten "smoorde" de werking van de woofer. Een iets voller geluid is het resultaat van deze minimale ingreep.
De boxjes produceren background muziek op aangename wijze. Ze zijn uitstekend geschikt voor radio beluistering met een voldoende muzikaal vermogen en met een prima reproductie van stemgeluid. Ze kunnen onverwacht en zeer vebazend luidruchtig uit de hoek komen tijdens piekmomenten zoals bv. bij explosies tijdens het bekijken van een film.
Weergavegrafieken (zie onderaan) van de 22GL565 maken het volgende duidelijk: in de laagste regionen laat hij een gat achter. Een degelijke subwoofer biedt een prima oplossing voor het zo belangrijke gebied onder de 50 Hz.
Ik heb ooit overwogen om de 565's om te bouwen naar MFB-box. Dit werd me echter afgeraden door de ontwerpers van het gemoderniseerde MFB-inbouwsysteem. De woofer AD3506SM blijkt ongeschikt voor deze 'tuning'
De 22GL565 is ongeschikt voor diep gedaver 'au gaz planché'.
Philips hifi-versterkers van +-20 Watt met hun 'warme bijkleuring' uit de periode 1966-1968 lijken me de ideale combinatie voor deze tevens mooi afgewerkte boekenplank kastjes.
Background:
een 22GL565 met een half uit de box gedemonteerde woofer met zijn stevige rubberen rand.
22GL 565 Grafieken
.
22GL565
met z'n mid/hoog dubbelconus driver
&
mini- woofer
.
.
COMBINATIES in 1968 met de 22GL565
.